logo

•• Tuky - prečo sú dôležité pre ľudský organizmus ••
 

Tuky sú prirodzenou a dôležitou súčasťou našej stravy.  Z chemického hľadiska ich môžeme charakterizovať ako zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín, ktoré môžu byť podľa typu chemických väzieb nasýtené a nenasýtené. Tuky sú látky vo vode nerozpustné, ale dobre rozpustné v rozpúšťadlách ako chloroform, éter, metanol, benzén a ich zmesi.

Sú základnou zložkou bunkovej štruktúry, tvoria najdôležitejšiu energetickú zásobu tela, chránia telo pred stratou tepla a vnútorné orgány pred mechanickým poškodením, ďalej sú z nich vytvárané niektoré hormóny (napríklad pohlavné), žlčové kyseliny a ďalšie významné látky. Tuky umožňujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch (vitamín A, D, E a K). V tele človeka je asi 10 kg (niekedy podstatne viac) tuku.

Tuky predstavujú najvyššiu energetickú zásobu v tele. Obsahujú dvakrát viac energie ako bielkoviny alebo sacharidy, 1 gram tuku poskytuje energiu 37 kJ (9 kcal). Táto energia sa v organizme mimoriadne rýchlo a účinne uvoľňuje a ukladá.

Podľa typu chemických väzieb v molekule rozlišujeme 2 druhy tukov - nasýtené a nenasýtené (mononenasýtené – s jednou nenasýtenou väzbou v molekule, polynenasýtené – s viacerými nenasýtenými väzbami). Príjem nenasýtených tukov, hlavne polynenasýtených, má pre organizmus obrovský význam pri znižovaní rizika ochorení srdca a ciev. Organizmus si ich sám nedokáže vytvárať. Pozitívne pôsobia na znižovanie hladiny cholesterolu.

Potravinové zdroje nasýtených tukov

  • slanina, bravčová masť, hovädzie, bravčové mäso, výrobky z hovädzích a bravčových mias (saláma, klobása, párky atď.)
  • maslo, šľahačka, smotana, smotanové jogurty, syry
  • čokoláda, palmový olej, kokosový olej

Potravinové zdroje nenasýtených tukov

  • hydinové mäso
  • ryby (sardinky, tresky, makrely)
  • rastlinné oleje (slnečnicový, olivový, kukuričný, sójový)
  • semená (slnečnica, sezam)


Môžeme ich ďalej deliť podľa rôznych hľadísk, napr. :
z hľadiska výživy podľa pôvodu ich delíme na:

  • rastlinné - slnečnicový, repkový, makový olej, ...,
  • živočíšne - bravčová masť, maslo, ...

z hľadiska výživy podľa konzistencie ich delíme na:

  • tuky (tuhá konzistencia)
  • oleje (redšia konzistencia)

Tuky sa v našej strave objavujú v dvoch podobách: buď ako tuky viditeľné a určené k priamej spotrebe (napr. maslo, masť, rastlinné tuky, oleje na vysmážanie alebo do šalátov atď.) alebo ako skryté tuky. Zatiaľ čo viditeľné tuky možno ľahko dávkovať, skryté tuky jedia deti aj dospelí bez toho, aby si to uvedomovali. Veľa tuku, ktorý na prvý pohľad ani nevidno, sa skrýva v zákuskoch, sušienkach, syroch s vyšším obsahom tuku, mäsových výrobkoch alebo vyprážaných pokrmoch. Príjem veľkého množstva tukov môže viesť už v detstve k obezite.

Nároky každého organizmu na tuky sú iné a závisia od zdravotného stavu a veku. Primeraný príjem tukov je mimoriadne dôležitý počas tehotenstva a dojčenia

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...